Skip to main content

Tips voor minder gft

Wist je dat komkommer, tomaat, sla, wortel en ui de meest verspilde groenten zijn? Nog slimmer is daarom het verminderen van de hoeveelheid groente-, fruit- en etensresten. Je vindt hier onze tips.

Koop niet meer vers dan je op kunt

Als je verse producten koopt zoals brood, vlees of groente en fruit, koop dan niet meer dan je op kunt tot de houdbaarheidsdatum, of binnen een week. Heb je een vriezer, dan kun je verse producten natuurlijk ook heel goed daar bewaren.

Heb je toch bruine bananen op je fruitschaal liggen of oud brood dat nog wel eetbaar is? Maak er dan alsnog iets lekkers van, zoals een bananencake. Online kun je veel recepten vinden. Een boterham van een paar dagen oud wordt weer lekker in de broodrooster of heel even in de koekenpan (zonder boter). Controleer wel eerst of de boterham nog eetbaar is: kijk, ruik en proef.

Bewaar groente en fruit op de juiste plek

Wist je dat komkommer, tomaten, paprika, aardappelen, uien en winterpeen koel en donker bewaard moeten worden, maar niet in de koelkast? En dat bladgroenten (sla, andijvie), sperziebonen en champignons juist wel langer meegaan in de koelkast? Het Voedingscentrum heeft hier een handige overzicht voor gemaakt. Ook voor het invriezen van fruit heeft het Voedingscentrum handige tips.

Kook in afgepaste hoeveelheden

Je hebt minder etensresten als je in afgepaste hoeveelheden kookt. In huishoudwinkels kun je bijvoorbeeld een spaghettimeter kopen. Kook je pasta, ga dan uit van 100 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Bij rijst is dit ongeveer 50 gram per persoon. Giet het eens in een kopje, zodat je een volgende keer weet hoeveel je nodig hebt. Dat is nog makkelijker. 

Kijk, ruik en proef

Op verpakkingen van etenswaren staat altijd een houdbaarheidsdatum. Er zijn twee soorten: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). 

  • De TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten als vlees en vis. Deze etenswaren kun je veilig eten tot de TGT-datum. Wil je deze producten langer bewaren? Doe ze dan direct na aankoop in de vriezer.
  • De THT-datum staat op producten die niet snel bederven, zoals beschuit, koekjes, thee, hagelslag, chips of voedsel in conservenblikken en potten. Is de THT-datum verlopen? Gooi het dan niet direct weg maar kijk, ruik en proef. Beoordeel dan of je het nog kunt eten.

Bewaar en eet later op

Hou je een restje over? Bewaar het dan in de koelkast of vriezer. Doe dit wel binnen twee uur, om voedselbederf tegen te gaan. Gebruik hiervoor een doorzichtig bakje, zodat je de inhoud kunt zien. Zet je het bakje in de koelkast, zet het dan op ooghoogte zodat je het bakje steeds weer tegenkomt. Het zou zonde zijn als het alsnog in de gft-container belandt.

Kook met restjes

Het Voedingscentrum heeft lekkere recepten voor het koken met restjes. Kijk ook eens bij recepten met restjes van Milieu Centraal.


Gebruik een boodschappenlijstje

Ga boodschappen doen met een lijstje. Kijk ook voordat je naar de supermarkt gaat wat je nog op voorraad hebt. Zo koop je niet meer dan je nodig hebt en verminder je misschien ook de hoeveelheid groente-, fruit- en etensresten. Dat is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Ga zelf composteren

Heb je een grote tuin en denk je erover om zelf compost te maken? Je vindt hier handige tips van Natuurmonumenten.

Lees ook onze tips voor het scheiden van meer gft en een schone gft-container.
 

Terug naar overzicht