Skip to main content

Tips voor meer gft en etensresten scheiden

Het meeste gft dat nog in het restafval zit, is keukenafval. Wist je dat er hierdoor gemiddeld 30 kilo groente-, fruit- en etensresten per persoon per jaar in het restafval terechtkomt? Op een gemiddeld huishouden is dat al gauw meer dan 60 kilo per jaar. Omdat alle beetjes helpen, geven we je hier graag tips. 

Lees ook onze tips voor een schone gft-container en hoe je tot minder gft komt.

Gebruik een afvalton of bakje voor gft in je keuken

Maak het jezelf in de keuken zo makkelijk mogelijk om groente-, fruit- en etensresten te scheiden. Dat kan bijvoorbeeld met een bakje op het aanrecht of met een kleine afvalton naast de restafvalbak. Hoe dichterbij het bakje of de ton in je keuken staat, hoe makkelijker het scheiden wordt.

Kies voor een bakje met deksel

Verzamel je groente-, fruit- en etensresten in een bakje op het aanrecht, kies dan liefst voor een bakje met deksel, zodat er geen insecten op afkomen. Leeg het bakje vervolgens elke dag in je gft-container en spoel het schoon. Zo gaat het ook niet stinken in huis.

Weet wat in de gft-container mag

Het scheiden van gft is makkelijker dan je denkt. Je vindt hieronder de wel/niet-lijst voor gft. Vind je niet wat je zoekt? Kijk dan op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Lees ook onze tips voor een schone gft-container en hoe je tot minder gft komt.

Terug naar overzicht