Skip to main content

Waarom afval scheiden?

Wat levert afval scheiden mij op?

Afval scheiden is goed voor het milieu en het bespaart geld. Denk bijvoorbeeld aan glazen potten. Als u die in een ondergrondse container doet, kost u dat niets en de glazen potten kunnen omgesmolten worden. Komen ze bij het restafval, dan moet u daarvoor betalen en kunnen ze niet meer opnieuw gebruikt worden.  

Blikjes en flessen met statiegeld maken afval scheiden nóg beter voor uw portemonnee. Als u die apart inlevert, krijgt u er geld voor terug. 

Goed voor het milieu

De reden dat het ophalen van glas, oud papier, plastic verpakkingen, metalen blikken en drankkartons (PMD) en groente- fruit- en tuinafval (GFT) goedkoper is dan restafval, is omdat veel dingen in uw afval een belangrijke grondstof zijn. 

Als u de grondstoffen goed scheidt, kunnen het weer nieuwe dingen worden. Van lege soepblikken kunnen nieuwe fietsen gemaakt worden. En etensresten en gemaaid gras worden compost en gas. 

Als iedereen zo veel mogelijk grondstoffen uit het afval scheidt, voorkomen we verspilling en houden we de uitstoot van broeikasgassen zo laag mogelijk. 


Goed voor de portemonee

Door afval goed te scheiden, kunt u flink besparen. Dat komt door het Diftar-systeem voor GFT en restafval. Met het Diftar-systeem betaalt u alleen voor het afval dat bij u thuis wordt opgehaald:

  • een vast bedrag per keer dat de container of emmer leeg wordt gemaakt
  • per kilo afval die in de container zit

Daarbij is restafval duurder dan GFT, PMD, oud papier en glas. Door goed te scheiden, houdt u minder kilo restafval over en hoeft uw container niet zo vaak leeg worden gemaakt. Goed scheiden is dus goed voor het milieu en veel inwoners van de RWM-gemeenten doen het al. 

Is dat niet veel werk?

Nee, eigenlijk niet. De meeste dingen kunt u thuis al scheiden: etensresten bij het GFT en verpakkingen bij het PMD. Onder Afvalsoorten op onze site of het Afval ABC in onze app staat welke soort afval het beste in welke (ondergrondse) container of zak past. Hieronder delen we ook een paar tips: 

  • Bedenk voor dat u iets koopt of u het echt nodig hebt, en hoeveel. 
  • Zet een krat of tas klaar voor glazen potten en blikjes en flessen met statiegeld. Lever het in de volgende keer dat u naar de winkel gaat. 
  • Zet voordat u begint te koken een bakje klaar voor schillen en etensresten die u niet meer opeet. Gooi het voor het einde van de afwas leeg in uw GFT-container en was het af na gebruik.
  • Zijn uw spullen nog goed, maar wilt u ze zelf niet meer hebben? Verkoop ze, geef ze door of breng ze naar de kringloopcontainer op het Milieupark in Geleen.
  • Meer weten over minder afval? Bekijk de tips van Milieu Centraal.