Skip to main content

Frans Timmermans brengt een bezoek aan RWM

6 maart 2024

Op woensdag 6 maart 2024 bracht Frans Timmermans een bezoek aan ons bedrijf. Het bezoek stond in het teken van de Week van de Afvalhelden, die van 4 tot en met 8 maart bij RWM wordt gevierd. Er werd onder meer gesproken over sociaal werkgeverschap en de nieuwe strategische missie van RWM: Duurzaam Denken, Duurzaam doen!

Naar goed Limburgs gebruik startte de dag met koffie en thee met Limburgse vlaai. Directeur Ralf Krewinkel deed de oproep om met de voorbeelden van de hardwerkende Nederland ook consequent onze afvalhelden te benoemen.

Wat we gaan doen

Ralf Krewinkel vertelde daarnaast over de nieuwe missie van RWM en hoe we als maatschappelijk verantwoord bedrijf onze rol pakken in de omslag naar een circulaire economie. Zo gaan we een plan opzetten om onze voertuigen zo duurzaam mogelijk te laten rijden. Andere voorbeelden zijn dat we papierloos gaan werken, werkkleding willen hergebruiken en steeds vaker gebruik gaan maken van refurbished onderdelen.

Hindernissen

Tegelijkertijd zijn er ook hindernissen, zoals een beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook de onduidelijkheid over nieuw overheidsbeleid, in afwachting van een nieuwe regering, maakt het ingewikkeld voor industrieën en bedrijven als RWM om grote kapitaalinvesteringen te doen. Frans Timmersmans antwoordde dat we als maatschappij voor de opgave staan om grote problemen aan te pakken. “We kunnen het ons niet veroorloven om het niet over lastige onderwerpen te hebben.”

Concreet maken

Een van die onderwerpen, is het scheiden van nog meer afval door burgers, zoals we nu doen met onze campagne Samen Scheiden. Hiermee willen we inwoners stimuleren en ondersteunen om nog meer afval te scheiden. Frans Timmermans: “Je vraagt iets van burgers in een wereld vol onzekerheden. Daarom moeten lange termijndoelen worden gekoppeld aan korte termijn resultaten die concreet en tastbaar worden voor burgers. Zoals: je gezondheid gaat vooruit als de lucht in jouw omgeving schoner wordt. “

In gesprek met medewerkers

Na de ontvangst in Sittard ging het gezelschap naar het milieupark in Geleen, waar onze medewerkers aldaar Frans Timmersmans rondleidden. Ook het bieden van kansen aan medewerkers en het verkleinen van de flexibele schil door meer medewerkers in vaste dienst te nemen, kwam ter sprake. Terug op het hoofdkantoor werden twee inzamelvoertuigen en een veegwagen gedemonstreerd, waarbij Timmermans ook zelf de voertuigen mocht bedienen.

Terug naar overzicht