Skip to main content

4 tips tegen vastgevroren afval

8-1-2024

Bij temperaturen onder 0 graden kan het gft en het restafval vastvriezen. Ook als het alleen 's nachts vriest.  Met deze tips wordt de kans kleiner dat het afval vast vriest. 

1. Zet de container uit de kou.

Probeer de container op een droge, beschutte plek neer te zetten. Bijvoorbeeld onder een overkapping of in de garage. En zet de container pas 's ochtends aan de straat. Zo blijft de container zo lang mogelijk droog en warm. 

2. Hou de container droog.

Leg op de bodem van de container een bladzijde van een krant of een laagje zaagsel. Laat etensresten drogen voordat je ze weggooit en doe geen nat gras of natte bladeren in de container. 

3. Kan het afval uit de container? 

Gft en restafval vriest vaak vast in de container. Daardoor kan een container soms niet helemaal leeg worden gemaakt. Controleer of het deksel goed open kan of leg er een stukje hout tussen. Duw voorzichtig met een lange stok of een schop tussen het afval in en langs de randen om alles los te maken. 

4. Zet de container een andere keer aan de straat.

Is het gft of restafval heel hard bevroren? Laat de container dan een keer staan. Wij maken de container leeg als het op de volgende ophaaldag niet meer zo hard vriest. 

Terug naar overzicht