Skip to main content

Grondstoffencoaches starten campagne

4 maart 2024

Samen Scheiden start op de eerste dag van de Week van de Afvalhelden

Mogen koffiepads bij het groente-, fruit- en tuinafval? Moet een pak yoghurt helemaal leeg zijn als je het in de pmd-zak doet? Kun je ook versleten sokken en niet-draagbare kleding in de textielcontainer doen? Wat doe je met papier waar plastic omheen zit? En waarom mogen plastic zakjes niet in de gft-bak, ook niet als ze biologisch afbreekbaar zijn?

Het scheiden van afval lijkt niet altijd eenvoudig. Toch is afvalscheiding makkelijker dan veel mensen denken. Om inwoners van de gemeenten Beek, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein te helpen om meer afval goed te scheiden, gaat onze campagne Samen Scheiden vandaag van start. Op deze eerste dag van de Week van de Afvalhelden laten onze grondstoffencoaches Jasper en Piko de eerste van ongeveer 175 posters zien die in alle vier gemeenten zichtbaar zijn.

Antwoord op vragen

RWM en de gemeenten zien dat veel mensen hun afval willen scheiden, maar ook dat zij niet altijd weten hoe zij dat moeten doen. Dit blijkt uit vragen die bij het Klant Contact Centrum van RWM binnenkomen en ook uit ingezameld afval dat RWM regelmatig onderzoekt.

Tijdens de campagne, die tot eind 2025 loopt, wordt antwoord gegeven op de vraag welk afval in welke bak mag, hoe afval moet worden aangeleverd en wat er met het gescheiden afval gebeurt. je vindt hier en in de RWM-app onze tips over het scheiden van gft en andere grondstoffen. In lokale media zullen wij eveneens regelmatig tips en weetjes plaatsen.

Dialoog

De gemeenten en RWM hechten veel waarde aan het persoonlijk overbrengen van informatie. Daarom gaan de grondstoffencoaches de buurt in om praktische tips en adviezen te geven aan inwoners. Daarnaast zullen zij in de komende periode deelnemen aan lokale activiteiten in de vier gemeenten, zoals de Sint Joepmarkt, een wijkfeest of een activiteit die zij zelf organiseren.

Van afval naar grondstof

De campagne en de inzet van de grondstoffencoaches is onderdeel van het plan van de gemeenten om de hoeveelheid restafval verder te verlagen en de kwaliteit van de gescheiden grondstoffen te verhogen. Aan de basis hiervan ligt het landelijk programma Van Afval Naar Grondstof.

De gemeenten en RWM willen samen de omslag versnellen: van weggooien en vernietigen naar recycling en opnieuw gebruiken. Dat begint met steeds meer afval goed scheiden in stromen herbruikbare grondstoffen.

Terug naar overzicht