Skip to main content

Zo gaat het bij de gladheidsbestrijding

De gladheidsbestrijding van RWM heeft sinds gisteren geen minuut stilgezeten. We geven een kijkje achter de schermen bij deze ijskoude helden.

De afgelopen dagen zijn we constant in de weer geweest om de wegen, bruggen en fietspaden zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken. Er is in meerdere diensten gewerkt zodat we de rondes doorlopend overdag en ‘s nachts uit konden voeren.

Op tijd begonnen

Voorafgaand aan de voorspelde sneeuwval hebben we uit voorzorg al een laag zout gestrooid op de wegen om de eerste gladheid te voorkomen. Gistermiddag viel er dusdanig veel sneeuw in een korte periode dat wij niet overal tegelijkertijd konden zijn. Het strooien van een route duurde gemiddeld 2 uur langer dan normaal.

Grote wegen

Hierbij is de sneeuw en gladheid bestreden op de routes die we hebben afgesproken met de gemeenten. Dat betekent dat we op de grotere wegen flinke ladingen sneeuw in de berm hebben geschoven en daarna zout hebben gestrooid. Dat betekent dat er ook straten zijn waar we niet sneeuwruimen en strooien.

Heftige dagen

Het zijn heftige dagen voor ons personeel en onderaannemers. De wegen waren zo slecht bereikbaar door de sneeuwval en het vastgelopen verkeer dat onze strooiwagenchauffeurs het zelf ook lastig vonden om overal doorheen te komen.

Morgen ook glad

In de loop van de middag daalt de temperatuur op de weg weer tot onder het vriespunt. Vanavond, vannacht en vrijdagochtend wordt het dus opnieuw glad. Dat komt door bevriezing en rijpvorming op onvoldoende zoute wegen. Eind van de avond en komende nacht ontstaat lokaal gladheid door een lichte winterse bui.

Door de sneeuwval van gisteren en het smeltwater dat opvriest wordt het zout op de wegen dunner. We verwachten dat het ook morgen erg glad wordt. Daarom houdt RWM de situatie constant in de gaten en doen we wat we kunnen om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken. 

Afval ophalen wanneer en waar mogelijk

Voor de periode na morgen zal per dag bekeken worden wat nodig is. Via de website en de RWM app houden we iedereen op de hoogte wat de sneeuwval betekent voor de afvalinzameling. Hou dus de RWM app en dit bericht in de gaten voor de meest actuele informatie.

Terug naar overzicht