Skip to main content

BBQ gehad? Met deze tips ruimt u het afval goed op

Gaat u barbecuen met vrienden of familie? Dan kan er veel afval overblijven. Met deze 5 tips houdt u grip op het afval dat daarbij komt kijken.

1. Kliekjes voor de lunch

Bij een barbecue wordt vaak meer eten gemaakt dan nodig. Vaak blijft een deel van de bijgerechten over. Gelukkig maar, want een lekkere quinoasalade of watermeloensalade is de dag erna ook nog lekker. Bewaar het afgekoelde eten in vershoudbakjes in de koelkast. De volgende dag geniet u van een luxe lunch of een makkelijk diner. Extra leuk: u bespaart tijd, energie en geld. 

2. Etensresten (ook botten) bij het GFT

Niet alle etensresten kunnen nog een keer gegeten worden. Kleine stukjes vlees of vis die blijven liggen, schillen, zaadlijsten en zelfs botten en visgraten mogen bij het GFT. Laat ze drogen voordat u ze weggooit. Droog eten stinkt minder en trekt minder ongedierte aan. Wilt u de kans op stank en ongedierte nog kleiner maken? Doe een pagina krantenpapier om de etensresten. Eet u liever groente uit eigen tuin? Met de zaden van bijvoorbeeld paprika kunt u volgend jaar uw eigen moestuin kweken. 

3. Houten spiesjes bij het restafval

Hout is plantaardig en mag bij het GFT, toch? Nee, niet altijd. Houten spiesjes, ijsstokjes en tandenstokers vergaan heel langzaam. Daardoor kunnen ze niet verwerkt worden tot compost en moeten ze bij het restafval. Lees er meer over op de afvalscheidingswijzer. Liever een duurzaam alternatief? Op veel plekken kunt u metalen spiesjes kopen. 

4. Plastic schaaltjes en verpakkingen bij het PMD

De zak of folie die om de sla zit, het schaaltje van de hamburgers en alle andere lege plastic verpakkingen mogen bij het PMD. Sommige mensen spoelen de verpakkingen liever even uit voordat ze die in de PMD-zak doen, maar dat is niet nodig. Het is wel belangrijk dat de schalen leeg zijn. Dus laat er geen  

5. Aluminium schalen bij het PMD

Sommige mensen gebruiken wegwerpschalen op de barbecue. Handig, want zo blijven de roosters schoon en moet u minder opruimen. Als de schalen vies zijn, mogen ze bij het PMD. Wilt u toch de barbecue schoon houden, maar gebruikt u liever geen wegwerpschalen? Smeer de rooster voor gebruik in met zonnebloemolie of olijfolie. Dan blijft er minder vuil aan plakken. Lees ook deze tips om de barbecue na gebruik schoon te maken. 

Terug naar overzicht