Skip to main content

Tips voor meer PMD-verpakkingen scheiden

Wist je dat in elke honderd kilo restafval nog ongeveer tien kilo plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons zit? Het inleveren van die PMD-verpakkingen is gratis. Het is dus slim om al je verpakkingen in de PMD-zak te doen. Zo kun je je afvalstoffenheffing zo laag mogelijk houden. Wij hebben een aantal tips voor je.

Gebruik de gratis PMD-zak

Op veel plekken kun je een gratis rol pmd-zakken ophalen. Kijk daarom op de lijst met afhaalpunten. Met de PMD-zak wordt het nog gemakkelijker om je plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons apart te houden van je restafval.

Zet een afvalton voor PMD in je keuken neer

Heb je nog geen ton voor PMD in je keuken? Het is een aanrader om dit wel te doen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om je PMD-verpakkingen te scheiden daar waar het vaak ontstaat: in je keuken. Hoe korter de afstand tot PMD-bak of -zak, hoe groter de kans dat je zoveel mogelijk PMD-verpakkingen scheidt. 

Doe de PMD-zak in de grootste afvalton in je keuken

Veel mensen hebben in hun keuken nog een grote afvalton voor restafval en een kleinere voor plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD). Maar PMD heeft veel meer volume. Het is dus slim om dit om te draaien.

Zorg dat de verpakkingen leeg zijn

Doe alleen plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons in de PMD-zak die leeg zijn. Knijp yoghurt- en vlapakken daarom goed uit en vouw ze plat. Zo zit je PMD-zak ook niet zo snel vol en kan er ook niets uit het pak lekken. Dan blijft de PMD-zak ook zo schoon mogelijk. Dat werkt fijner in je keuken en zorgt ook voor een betere recycling.

Draai de dop weer op het drinkpak

Om je PMD-zak netjes en schoon te houden, mag je de dop op het drankenkarton laten zitten. Knijp wel eerst uit en vouw plat, zodat er het echt helemaal leeg is. Omspoelen hoeft niet.

Lever ook flesjes en blikjes met statiegeld apart in

Op kleine plastic flesjes en op blikjes voor frisdrank, bier en wijn zit tegenwoordig ook statiegeld. Lever deze verpakkingen in bij de supermarkt.

Weet wat in de PMD-zak mag

Het scheiden van PMD is makkelijker dan je denkt. Je vindt hier al veel informatie over PMD. Vind je niet wat je zoekt? Kijk dan op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Vuistregel

Geen verpakking? Niet in de PMD-zak!

Terug naar overzicht