Skip to main content

Papier, plastic of bioplastic: Wat mag bij het gft?

Veel mensen proberen hun container voor groente- fruit- en tuinafval (gft) schoon te houden met beschermende zakken. Zien die zakken eruit als plastic? Dan kan dat voor problemen zorgen. 

De laatste tijd zien we dat er steeds meer plastic zakken en zakken van bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic bij het gft zitten. Mensen doen dit vaak om hun container of emmer schoon te houden en dat is begrijpelijk. Maar als er plastic tussen het gft zit, kan het niet of niet goed verwerkt worden tot compost en biogas. Plastic mag dus niet bij het gft. Gebruik in plaats daarvan papieren zakken of een vel krantenpapier.

Waarom mag er geen plastic bij het gft?

De gewone plastic zak is gemaakt van fossiele grondstoffen zoals aardolie en kan niet verteren tot compost.

De zak van bioplastic lijkt een goede oplossing omdat het is gemaakt van plantenresten (bijvoorbeeld maismeel, aardappelen of suikerriet). Het probleem is dat de vertering erg traag verloopt en daarmee de verwerking tot compost moeilijker en duurder maakt.

Dan is er nog de biologisch afbreekbare plastic zak. Dit is een speciale plastic zak die gemaakt is om uit elkaar Kiemplantlogote vallen in stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Op deze zakken staat het kiemplantlogo gedrukt. Maar ook deze zakken vergaan te langzaam tijdens het composteren en kunnen tot afkeur door de afvalverwerker leiden.

Wat ook niet helpt, is dat het verschil tussen deze drie soorten plastic vaak moeilijk is te zien. Ook het kiemplantlogo op de biologisch afbreekbare zakken is vaak moeilijk te zien. Als een verwerker constateert dat er teveel plastic tussen het gft zit, wordt de hele partij gft van een inzamelwagen afgekeurd. Dat is jammer, want het gft wordt dan alsnog verbrand terwijl gft van goede kwaliteit verwerkt wordt tot compost en biogas als duurzame brandstof van bijvoorbeeld auto's. 

Papieren zak of vel krantenpapier mag wel

Een restje eten of (vlees)botjes in een papieren zak, een velletje krantenpapier of een stukje keukenrol mag wél bij het gft. Kleine hoeveelheden papier composteren namelijk even snel als het gft zelf. Zo blijft de gft-container of gft-emmer toch netjes en schoon.

Nog een paar tips:

  • Leg een paar bladzijden van een krant onderin de gft-container. Het papier houdt vocht vast. Dit helpt tegen een vervelende geur in de zomer en tegen vastvriezen in de winter.
  • Laat etensresten drogen voordat je ze weggooit. Droge etensresten trekken minder ongedierte aan.

  • Laat het deksel een beetje open staan. Doe bijvoorbeeld een tak onder het deksel. Het vocht kan dan verdampen.

  • Spuit de gft-container af en toe schoon nadat hij is geleegd. Laat hem goed drogen voordat je er nieuw afval in doet.

  • Toch een plastic zak gebruiken voor het verzamelen van etensresten en groente- en fruitafval in de keuken? Gooi de zak dan leeg in de gft-container en doe de lege zak vervolgens bij het pmd (of als de zak erg vies is: bij het restafval). De plastic zak mag niet bij het gft.

Terug naar overzicht