Skip to main content

6 tips voor minder restafval

Vanaf 1 januari 2023 willen de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein dat RWM zo veel mogelijk grondstoffen ophaalt en zo weinig mogelijk restafval. Zorg voor minder restafval thuis met deze tips!

Tip 1: Vermijden en hergebruiken

We kunnen niet altijd om afval heen, maar we kunnen het wel beperken. In veel supermarkten liggen herbruikbare zakjes om groenten en fruit in mee te nemen. Dat is beter dan papier of plastic. Of koop een sterke waterfles die u steeds opnieuw vult in plaats van losse flesjes. Meer tips om afval te voorkomen staan op de site van milieucentraal.

Tip 2: Nog goed maar…

Spullen of meubels die u niet meer leuk vindt? Breng ze naar Kringloopwarenhuis Het Goed in Sittard of naar de kringloopcontainer op het milieupark in Geleen. Alle spullen die nog netjes, heel en compleet zijn, worden geaccepteerd. U kunt dit soort spullen ook aan kennissen geven of verkopen op het internet.

Tip 3: Zo veel mogelijk scheiden

We doen het allemaal wel eens: iets in de verkeerde afvalbak gooien. Maar juist dat restafval kunt u goed verminderen. Veel dingen die bij het restafval komen, kunnen namelijk ook bij het PMD of het GFT. De meeste soorten afval kun je namelijk scheiden. Zo mag bijna al het verpakkingsmateriaal bij de PMD en alle soorten voedsel (zonder verpakking!) bij het GFT.

Tip 4: Twijfel? Check het!

Is aluminiumfolie restafval of PMD? En waar moet het vuile stro uit de hamsterkooi? U kunt het makkelijk opzoeken in het Afval-ABC in de RWM-app of op de website van RWM. De Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal geeft ook tips over hoe u uw afval moet scheiden. 

Tip 5: Milieupark

Past uw afval niet meer in de minicontainer, afvalemmer of betaalzak? Ga ermee naar het milieupark. U kunt er ook afval brengen dat niet aan huis wordt opgehaald. Op de RWM website staat een overzicht van alle milieuparken. U ziet er ook de openingstijden per milieupark en de soorten afval die u kunt brengen.

Tip 6: Medisch afval

U kunt een afvalpas aanvragen voor een ondergrondse restafvalcontainer of een extra restafvalcontainer via de RWM app. Deze optie is vooral bedoeld voor inwoners die meer restafval hebben door medische redenen. Mogelijk heeft u recht op een korting op uw afvalstoffenheffing. U vraagt de korting aan op de website van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW).

Download de RWM app

Wilt u weten wanneer RWM uw afval ophaalt? Download de RWM app. Daar staan de juiste ophaaldagen voor uw adres. U ziet er ook belangrijke meldingen, zoals wanneer een ophaaldatum wijzigt, en hulp bij het scheiden van afval.

Terug naar overzicht