Skip to main content

Veelgestelde vragen over de nieuwe ophaaldagen

PMD zakken

Vanaf 1 januari haalt RWM 1 keer per 2 weken PMD op. De restafvalcontainers worden 1 keer per 4 weken opgehaald. Dat roept veel vragen op. 

Waarom verandert dit?

De reden van de verandering is dat RWM en de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein graag willen dat afval beter wordt gescheiden. Landelijk is afgesproken dat we in 2025 nog maar 100  kilogram restafval per inwoner per jaar mogen weggooien. Het voordeel daarvan is dat grondstoffen zoals plastic en metaal opnieuw gebruikt kunnen worden. Het GFT kan worden verwerkt tot compost en biogas. Zo hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig en helpen we het milieu.

Haalt RWM minder vaak afval op?

RWM haalt het restafval minder vaak op. Waar restafval eerst 1 keer per 2 weken werd opgehaald, is dat vanaf januari 1 keer per 4 weken. PMD wordt net vaker opgehaald. Daar gaan we van 1 keer per 4 weken naar 1 keer per 2 weken. Onze vrachtwagens rijden dus even vaak, maar met een ander doel. 

Om welke containers gaat het?

De verandering heeft gevolgen voor de grote restafval containers (240L) en de PMD-zakken in de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein. In sommige gebieden veranderen de ophaaldagen voor de restafvalemmers (40L). De ondergrondse containers, de gele betaalzakken, GFT en oud papier worden even vaak opgehaald als vorig jaar. Kijk voor de juiste ophaaldagen in de RWM-app of op www.rwm.nl.

Hoe houd ik mijn restafvalcontainer zo leeg mogelijk?

De beste manier om zo weinig mogelijk restafval te houden, is uw afval zo goed mogelijk scheiden. Op dit moment zit er nog veel verpakkingsmateriaal en GFT tussen het restafval. Juist daarom is het dus belangrijk om goed te blijven scheiden. Het Afval-ABC in de RWM app of de Afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal helpen daarmee. Bekijk ook deze tips voor minder restafval.

Waarom wordt PMD vaker opgehaald? 

Het grootste deel van PMD bestaat uit plastic verpakkingen. Bijna alle verpakkingen van eten en drinken kunnen gerecycled worden. Een nadeel is dat aan de verpakkingen van voedsel vaak nog etensresten zitten. Behalve de etensresten zelf, zorgen de verpakkingen dus voor ongedierte en stank. Nu de verpakkingen vaker worden opgehaald, wordt de stankoverlast en de kans op ongedierte kleiner. Wilt u de kans op ongedierte en stank nog verder beperken? Laat geen etensresten meer in de verpakkingen zitten. Etensresten zelf mogen overigens bij het GFT. 

Ik heb een groot gezin, kleine kinderen of huisdieren. Waar moet mijn teveel aan restafval naartoe?

Voor mensen die al hun afval al zo goed mogelijk scheiden, maar toch nog te veel restafval hebben, zijn er een aantal opties. Via de app van RWM kunt u een extra container voor restafval aanvragen. U betaalt voor de extra restafvalcontainer zelf, iedere lediging en het gewicht. Gooit u uw afval liever vaker weg? Vraag dan een afvalpas aan voor de ondergrondse containers. Met de afvalpas betaalt u per inworp. U kunt ook terecht op het milieupark.

Ik heb een medische indicatie. Heb ik recht op een korting?

Ook u kunt kiezen tussen een extra container voor restafval of een afvalpas. Daarnaast heeft u mogelijk recht op een tegemoetkoming op uw afvalstoffenheffing als u meer restafval produceert vanwege medische redenen. Denk dan aan stomamateriaal of incontinentiemateriaal. Om dat te regelen vult u een formulier in op de site van de Belastingsamenwerking voor Gemeenten en Waterschappen. Als u dit al eerder hebt aangevraagd, hoeft u dit niet opnieuw te doen.

Als de restafval container langer blijft staan, heb ik toch meer last van vliegen, ratten en stank?

Vliegen, ratten en ander ongedierte komen op etensresten af. Juist die etensresten horen bij het GFT. De beste manier om stank en ongedierte tegen te gaan is door het GFT te laten luchten. Zorg bijvoorbeeld dat de klep van de gft-container een beetje open blijft staan door een tak of een houtblokje tussen de deksel te leggen. U kunt ook een krantenpagina in uw GFT leggen. Lees hier meer tips voor beter GFT.

Ook aan de verpakkingen van eten die in het PMD zitten, zitten soms nog etensresten. Behalve de etensresten zelf, zorgen de verpakkingen dus voor ongedierte en stank. Nu de verpakkingen vaker worden opgehaald, wordt de stankoverlast en de kans op ongedierte kleiner. Wilt u de kans op ongedierte en stank in uw PMD nog verder beperken? Laat geen etensresten meer in de verpakkingen zitten. 

Zowel GFT als PMD worden 1 keer per 2 weken opgehaald. Als uw afval goed is gescheiden, heeft u juist minder kans op stank, vliegen of ratten.

Heeft u luiers, incontinentiemateriaal, stomamateriaal of medisch afval? Dan kunt u ook gebruik maken van de ondergrondse restafvalcontainers om de stank te beperken. Vraag dan een restafvalpas aan via de RWM app.

Waar vind ik de juiste informatie voor mijn adres?

Voor de nieuwste en juiste informatie over uw afval gebruikt u de RWM-app. In de app staan ook belangrijke meldingen over uw ophaaldagen, handige tips en plotselinge wijzigingen. U vindt er het Afval-ABC, dat u helpt uw afval beter te scheiden. Download de app door de QR-code te scannen met de camera van uw telefoon. Volg daarna de link op uw scherm om de app te installeren of updaten. U kunt uw ophaaldagen ook zien in de afvalkalender. Vraag een digitale of papieren versie aan via onze site.

QR-code RWM app

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met RWM via de RWM app, telefoonnummer 046 2100 120 of kcc@rwm.nl.

Terug naar overzicht