Skip to main content

Een beetje meer liefde voor oude spullen

De nieuwe campagne van SIRE is gestart, waarin wordt gepredikt dat ook kapotte apparaten een tweede leven verdienen.

Repareren

Dat gaat vooral om elektrische apparaten als strijkijzers, broodroosters en magnetrons . Daarvan wordt 18 kilo per jaar per persoon weggegooid. Daarnaast wordt er 15 kilo aan kleding en 16 kilo aan overige spullen zoals bijvoorbeeld speelgoed of bankstellen zomaar bij het vuilnis gezet. Zonde eigenlijk, want een kwart tot de helft van die spullen zijn nog prima te repareren.

Verwend

Bij milieuparken merken ze dat kapotte spullen snel worden weggegooid. "Het is eigenlijk zonde. We gooien te makkelijk spullen weg", vertelt Huub Lenssen, medewerker van milieupark in Geleen. "We zijn een beetje verwend geworden."

Precisiewerk

Vaak wordt gedacht dat er geen onderdelen meer te verkrijgen zijn, maar gelukkig bestaan er nog speciale reparatiewinkels. "De consument zit vaak op de bank, drukt op de knop en koopt online, maar wat we nog vaak merken is dat mensen hier komen en zeggen ik heb de onderdelen besteld, maar het is niet goed, kun jij nog eens kijken", zegt Edith Keijzer van de reparatiewinkel in Maastricht. "Het blijft toch precisiewerk."

Terug naar overzicht