Skip to main content

Iedere 2 weken PMD, iedere 4 weken restafval

Vanaf 1 januari 2023 haalt RWM 1 keer per 2 weken PMD aan huis op. De 240L containers voor restafval worden 1 keer per 4 weken opgehaald.
Ook de 40L emmers voor restafval worden vanaf januari 1 keer per 4 weken leeg gemaakt in Beek en Stein. Voor mensen met 40L emmers in Sittard-Geleen, GFT containers, ondergrondse containers of betaalzakken verandert er niets.

Met deze verandering voert RWM het regionale uitvoeringsplan “Van Afval naar Grondstof” van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein uit. Het doel van dat plan is dat we grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruiken en dat we zo weinig mogelijk restafval verbranden.

Andere ophaaldagen
Vanaf januari komt RWM mogelijk op andere dagen uw afval ophalen Om te zorgen dat de juiste container of zak aan de straat staat, houdt u het beste de Afvalkalender of de RWM-app in de gaten. Daar staat wanneer wij bij u langs komen. U vindt de ophaaldagen in de Afvalkalender op onze website en in het maandoverzicht van de RWM app.

Betere verwerking PMD
Behalve dat RWM het afval op andere dagen kan komen ophalen, gaan we 2 keer zo vaak als eerst PMD ophalen. Hoe beter PMD gescheiden is, hoe meer grondstoffen eruit komen. Plastic flessen worden verwerkt tot nieuwe drankflessen of zelfs tot kleding. Metaal en aluminium worden gebruikt voor nieuwe blikken, maar bijvoorbeeld ook voor nieuwe fietsen. Drankkartons zoals melkpakken worden nog verder uit elkaar gehaald in papier, plastic en aluminiumfolie.

Minder restafval
Restafval wordt vanaf 1 januari 1 keer per 4 weken opgehaald. Nu is dat 1 keer per 2 weken. Om zelf minder restafval over te houden, is het belangrijk om afval goed te scheiden. Veel dingen die nu bij het restafval komen, horen bij het gft of op het milieupark. In het Afval ABC en op de website staat hoe u verschillende soorten afval goed scheidt.

Weten wanneer uw afval aan de straat moet?
In de RWM-app staat de juiste informatie voor uw adres. Download de RWM app in de app store en update de app als u hem al heeft. Vanaf 1 december staan de nieuwe ophaaldagen voor 2023 in de app en op de website.

Wilt u liever een afvalkalender op papier? Vraag hem vanaf 1 december aan via onze website. De kalender zal eind december worden bezorgd. U kunt de kalender natuurlijk ook zelf downloaden en printen via de website.

Terug naar overzicht