Skip to main content

7 tips voor meer en beter GFT

Tip 1: Zuivel

Iedereen laat wel eens een pak melk of yoghurt te lang in de koelkast staan. Maar wat doet u ermee als het slecht is? Vloeibare zuivel (melk) mag u door de gootsteen spoelen. Dikkere kwark gaat in de gft-container. Bang dat het gaat stinken? Een bladzijde van een oude krant houdt het vocht vast. Daardoor stinkt het minder. Het lege pak mag vervolgens bij het PMD.

Tip 2: Vlees en Botten

Wist u dat ook vlees en vis bij het GFT mogen? Veel mensen doen dit niet omdat ze bang zijn voor stank en ongedierte. Dat is niet nodig. De beste manier om stank en ongedierte tegen te gaan is door het GFT te laten luchten. Zorg bijvoorbeeld dat de klep van de gft-container een beetje open blijft staan door een tak of een houtblokje tussen de deksel te leggen. Botten en visgraten mogen ook bij het GFT. Door de hitte, zuren en druk worden de botten en graten zacht en vergaan ze ook tot compost en duurzaam biogas.

Tip 3: Kranten

Als het hard vriest, kan het GFT vastvriezen. Dat lost u gemakkelijk op als u een pagina van een oude krant onder in de GFT-container legt. Ook in de zomer is een pagina van een krant handig. Het helpt het vocht vast te houden, en u heeft minder last van stank. Let op: gooi geen hele kranten tussen het GFT.

Tip 4: Grote takken apart

Groter snoeiafval zoals zware takken en boomstronken vergaan niet zo snel en horen daarom niet thuis bij het GFT. Daarom halen we dit 2 keer per jaar apart op. Heeft u door het jaar veel snoeiafval? Dat brengt u gratis naar het milieupark. Lange, smalle takken knipt u best in kleinere stukjes. Dat bespaart tijd en moeite. 

Tip 5: Dierenpoep

Hondenpoep en de inhoud van kattenbakken mag niet in het GFT. In de poep van honden en katten kunnen bacteriën zitten die slecht zijn voor mensen. Die mogen niet in de compost komen en dus mogen ze ook niet in het GFT. In de poep van cavia’s, konijnen en andere kleine knaagdieren zitten de bacteriën niet. Het stro of schaafsel met uitwerpselen onder in de kooi mag dus wel bij het GFT.

Tip 6: Geen kauwgom

Het duurt 25 jaar totdat kauwgom volledig is vergaan. Omdat het zo lang duurt voordat kauwgom vergaat, mag die niet bij het GFT. Dat vervuilt de compost. Ter vergelijking: het duurt zo'n 20 jaar voordat een plastic zak zo ver is afgebroken dat het met het blote oog niet meer zichtbaar is.

Tip 7: Geen containerzakken

GFT moet "puur natuur" zijn. Gebruik dus nooit plastic containerzakken voor uw GFT. Zelfs de biologisch afbreekbare kunststofzakken met kiemplantlogo composteren te langzaam om met het compost mee te kunnen.  Wilt u uw container beschermen tegen aanhechtend vuil? Gebruik alleen papieren zakken of krantenpapier. Papier composteert net zo snel als GFT.

Terug naar overzicht